Barangolas Delhiben

 2009.11.17. 19:26

Ha mar ugy alakult, hogy ket teljes napunk maradt Delhire, kineztunk nehany erdekesnek igerkezo latnivalot. Altalaban mindenki azt mondja, hogy Delhiben nincs semmi kulonos, es nem eri meg raszanni az idot. Ezt itt es most meg is cafolnam - nagyon jo napunk volt, sok szepet lattunk, es igazan orultunk Delhi szeles sugarutjainak, parkjainak es szemeteskukainak!

Eloszor kiriksaztunk a Connaught Place-re, Uj-Delhi varoskozpontjaba. Innen indulnak azok a bizonyos sugarutak a szelrozsa minden iranyaba. Kozepen park van, ahova - erthetetlen okokbol kifolyolag - fenykepezogepet meg bevinni sem szabad, nemhogy hasznalni. Igaz, hogy ma mar mindenkinek kameras a mobilja, de az mindegy, a burokracia irto nagy hatalom - igy mi gyakorlatilag ki lettunk zarva a parkbol. :)

Tuktukba szalltunk, es kivitettuk magunkat a Lotusz Templomba. En meg otthon lattam rola egy musort, kik es hogyan epitettek stb. Nagyon erdekes volt, igy kivancsi voltam ra eloben is. A templom a baha'i egyhazhoz tartozik, egy 19. szazadban alakult - tehat egeszen fiatal - "vallashoz". Kovetoi tulajdonkeppen a nagy vilagvallasok kozott probalnak osszhangot teremteni, celjuk az egyetemes beke elerese. A vallasok kozos vonasait emelik ki, az eltereseket pedig csak relativ kulonbsegekkent kezelik. Rendkivul toleransak, templomaikban barki a sajat vallasanak megfeleloen imadkozhat, meditalhat. Szoval egy nagyon szimpi vilagnezetrol van szo, akik ugyan kevesse vannak ott a koztudatban - megis mindenhol, a vilag minden tajan jelen vannak templomokkal, alapitvanyokkal.

A Lotusz Templom 1984-ben epult, elkepesztoen impozans epitmeny, 27 hatalmas feher marvany szirma van, melyek kozul a legnagyobbak kozepen osszeerve alkotjat a templom tetejet. Szerencsere nem zsiborgo utcak es szemettelepek veszik korul, hanem egy oriasi park, gyonyoruen rendezett osvenyekkel, viragokkal. Egyetlen dolog volt, ami nem tetszett annyira: bent a templomban tobbszaz pad kozul valaszthatsz ulohelyet - de nekem valahogy otthonosabb lett volna, ha itt is a foldre ulhetunk, mint India barmely masik templomaban. Ettol a sok padtol nekem egeszen kereszteny templom-hangulata lett a helynek. Persze mindez nem nagy dolog, csak fura volt. Megneztuk a templomhoz tartozo muzeumot is, ami abszolut szinvonalas es modern volt, meg magyar nyelvu szorolapot is kaptunk!

A Lotusz Templom utan elkocsikaztunk a Tibet House-ba, ahol nemcsak muzeum, de kutatokozpont is mukodik. Sajnos kicsit kesve ertunk oda, igy epp volt meg egy kis idonk a muzeumra. Itt sok 18. szazadi thangkat lattunk, valamint ritualis targyakat es egeszen apro szobrokat a 11-15. szazadbol. Aranyos volt megint mindenki, ahogy azt mar megszokhattuk a tibetiektol. Nem birtam ki, vettem egy tibeti nyelvu mesekonyvet, majd ket diploma kozott leforditom. :)

A kedves tibetieket magunk mogott hagyva celba vettuk a kedves punjabi-szikh emberek delhi templomat, a Bangla Sahib Gurdwarat. Komolyan mondom, az egyik legaranyosabb bagazs, akikkel eddig talakoztam. Mar Amritsarban is nagyon otthonosan ereztem koztuk magam, es ma is itt, Delhiben. A rendszer kb hasonlo, mint az Arany Templomban - itt is van egy belso templom (bar nem a vizre epult), arany kupolaval, szep feher marvanybol. Bent a papok enekelnek-zenelnek, es legyezgetik az altalunk muszakallnak nevezett eszkozzel a szent konyvet. Korulottuk ul a nep, es neha etelosztogato emberek jonnek kozejuk. Mi is kaptunk egy mareknyi edes mannat. Kint az udvaron van egy szep nagy medence, korbe lehet setalni, a masik oldalon pedig a kozos etkezde, ahol most csak azert nem tudtunk enni, mert itt nem olyan nagyuzemben nyomjak, mint Amritsarban. Mikor ott jartunk, meg csak keszult a vacsi - de igy legalabb korulnezhettunk a konyhaban. Mindenki nagy surges-forgasban volt, a kezzel keszitett chapati mellett hasznalnak egy chapatigyarto gepet is.

Annyira megeheztunk, hogy innen egyenesen visszasetaltunk a Connaught Place-re vacsorazni. Sikerult egy luxusszallo ettermebe beterni, ami azert meg nekunk is nagyon draga, foleg hogy hozzaszoktunk az indiai arakhoz. Nehany tovabbi hely lecsekkolasa utan ratalaltunk egy thai etteremre, ahol remek tom yumot (csipos thai levest) es csirkes sult teszta ettunk.

Ne higgyetek senkinek, aki szerint Delhi unalmas! :)

Címkék: utazás india tibet templom etterem muzeum delhi

A bejegyzés trackback címe:

https://namaste.blog.hu/api/trackback/id/tr701532574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zebrina 2009.11.24. 21:05:49

Mennyi szép kép és milyen ismerősek! :)
süti beállítások módosítása