Feher marvany es voros homokko

 2009.11.12. 17:33

Reggel 6-kor ebredtunk; lassan, de biztosan ossze is szedtem magam (Anyu mar kesz volt, mire en egyaltalan kimasztam az agybol). Kisetaltunk a Taj Mahal deli (kozepso) kapujahoz, amit zarva talaltunk, de szerencsere eliranyitottak minket a nyugatihoz - hajnalban csak az van nyitva. Eleg hosszu sor kigyozott mind a penztarnal, mind a bejaratnal (ja, ket sort kell vegigallni), foleg nyugati turistak persze, kozuluk is azok, akik Lonely Planet utikonyvvel utaznak. Ugyanis az L.P. ajanlja, hogy hajnalban menjunk - ekkor allitolag kevesen vannak, es nagyon szep a napfelkelte. Az utobbi sajnos meg sem kozeliti az otthonit, talan a szmog miatt; de meg igy is gyonyoruen festi meg az epuleteket. A tomeg pedig akkor reggel nagynak tunt, de szinte biztos vagyok benne, hogy a Taj napkozben sokkal zsufoltabb - szoval vegulis megerte koran kelni.

Magat a Taj Mahalt tobb hatalmas epulet, gondosan apolt kertek es szokokutak olelik korul. A kutak szerencsere reggel nem mukodnek, igy a sima vizfelszinen mesesen tukrozodik a Taj. Jo par percet toltottunk egy hatalmas voros kapu toveben, ami pont szemben van Vele, es innen lehet a legjobb fotokat kesziteni. Kozelebb setalva egyre tobb fotoz(kod)asra alkalmas helyet erintettunk, es mar egeszen reggel volt, mire elertuk a csupa feher marvany epuletet. Teljesen odavoltunk (es -vagyunk) erte, olyan, mintha a fold felett lebegne, vagy mintha felhobol lenne, vagy nem is tudom, de semmikepp sem tomor kobol.

Bent, a kozepso teremben talalhato Mumtaz Mahal mauzoleuma. Szegeny Mumtaz 1631-ben, szules kozben halt meg - o volt Shah Jahan masodik felesege, es epp a 14. gyermekuknek adott eletet. Shah Jahan meg aznap ejjel a banattol megoszult; majd elkezdte epittetni a mauzoleumot, de alighogy elkeszult a mu, Jahan egyik fia atvette tole a hatalmat, es bebortonozte ot a Voros Erodbe. A hosszerelmes exuralkodo ezutan csak egy ablakon at szemlelhette kedvese siremleket. :( Mikor meghalt, a ket epuletet osszekoto Yamuna folyon szallitottak el holttestet melto helyere, Mumtaz melle a Tajba.

A sirok egymas mellett fekszenek (a valodi holttesteket persze nem ide, hanem egy fold alatti terembe helyeztek), es nagyon aprolekosan diszitett marvany paravan veszi oket korul. A belso mauzoleum korul kulso, egymasba nyilo termek vannak, igy itt is korbe lehet setalni (a fele le van zarva). Ezek a termek teljesen uresen allnak, de nem baj, mert a latvanyossag bennuk pont a sok marvany fal, padlo, mennyezet es disz; a kelo nap pedig gyonyoruen besut a paravanszeru, lyukacsos falakon.

A Taj mellett keletre es nyugatra ket egyforma epulet all, mindketto voros, es tagas arkados tereik vannak. A nyugati a mecset, a keletirol pedig azt hittuk, hogy Shah Jahan elso felesegenek a siremleke (melyrol tudtuk, hogy a kozelben all, es joval szerenyebb, mint a Taj), de utolagos kutatasaim kimutattak, hogy nem az (azt mar nem mutattak ki, hogy micsoda). Jo sokat boklasztunk ezekben az epuletekben, majd kesobb a kertben is - annyira jo volt vegre ilyen szep es tiszta kornyezetben lenni! A kert is makulatlan volt, epp szemetet szedtek az egyik setanyon (mennyire orultunk neki!), es mindenfele allatot lattunk, pl kecses feher madarakat es egy csomo aranyos kis mokust.

Mikor ugy ereztuk, mar mindent lattunk, visszamentunk a hotelbe osszepakolni. A cuccokat bezarhattuk egy szekrenybe, igy az esti indulasig nem kellett magunkkal cipelnunk. Masodszor is reggeliztunk a szep Taj Mahalos teraszon, es kozben azon tanakodtunk, elmenjunk-e delutan Fatehpur Sikribe, ami 40 km-re van Agratol. Jar arra vonat es busz is, de Indiaban ez sosem olyan gordulekeny, hogy veszel jegyet es mar mehetsz is. Az egyetlen alternativa a taxi lett volna, de az meg eleg draga (meg nekunk is), es bizonytalanok voltunk. Vegul inkabb Agraban maradtunk, es meglatogattuk a Voros Erodot (Agra Fort), amely ugyanabbol a ket jellegzetes anyagbol epult, mint a Taj Mahal-komplexum: voros homokkobol es feher marvanybol.

Az erod kulso, voros fala oriasi teruletet zar le, melynek csak egy resze latogathato (a palotak es a mecsetek), a tobbi viszont katonai ellenorzes alatt all. A belso udvar ugyanolyan szep es rendezett, mint a Taj kertje, le is lehet heveredni a zold fube, a mokusok koze. A fo epuletek tobbnyire a Yamuna feloli, keleti oldalon huzodnak. Nagyon szep az az arkados pavilon, ahol az uralkodo a nyilvanos audienciat tartotta; mogotte a haremnek fenntartott palotak, egy kulon noi mecset feher marvanybol; egy szep belso udvar es kulonfele termek kovetkeztek. Nehany resz le volt zarva, peldaul az egyik legszebb terasz, ahonnan ralatni a Tajra, es aminek a korlatjan nagy zold papagajok ucsorogtek. Tovabbi termek utan ratalaltunk a voros reszre, ami, azt hiszem, az uralkodo sajat rezidenciaja volt.

Ja, meg a Fort elott megneztuk a kozelben allo Jama Masjidot, ami egy eleg nagy mecset, de sajnos inkabb lehangolo, kopott es ures, leszamitva egy csapat gyereket, akiknek szerintem itt van az iskolajuk a mecsetben.

Noha meg mindig inkabb vonzonak es rendezettnek talalom Agrat, ez a kornyek nagyon elszomoritott minket, mert ugyanolyan kaotikus es mocskos, mint Varanasi utcai. Ennel viszont szamomra kellemetlenebb volt az, hogy a Taj Mahal es a Fort bejaratanal is nagyon durvan raszallnak az emberre a keretlen vezetok, arusok, riksasok; gyakorlatilag nem hagynak beken addig, amig latotavolsagon belul vagy. Erre mar otthon keszultunk lelkileg, sok helyen olvastuk es hallottuk, hogy es var, de csak most jottem ra, miert nem lehet teljesen felkeszulni az ilyesmire. Azert, mert ezek az emberek egyszeruen nem ertik, ha azt mondod, hogy nem. Mintha a falnak beszelnel, de egy olyan falnak, aki epp a legfeleslegesebb cuccokat akarja radtukmalni. Beallnak eled az utba, nyomjak az orrod ala a miniatur Tajokat... az a leghatasosabb modszer ellenuk, ha egyaltalan eszre sem veszed oket, meg csak nemet se mondasz, hadd kiabaljon, hogy "he, asszonyom, heee!".

Ezeket a nagyon frekventalt helyeket kiveve Agra tenyleg nyugis; este egy bo vacsi utan kimentunk az allomasra (egy masikra, mint ahova erkeztunk), es itt is viszonylagos tisztasag fogadott.

Egy masik modszer az, ha magyarul kezdunk beszelgetni, ilyenkor a molesztalok nem ertik mi van. Ezt alkalmaztuk az allomason a koldusgyerekekkel szemben is, akik eleg vegyes erzelmeket valtottak ki belolunk. Nemelyiknek nem volt meg a fel laba - valoszinuleg a vonatsineken valo rohangalas miatt -, es latszott rajtuk, hogy bandaba verodve dolgoznak. Szerencsere Agrabol Shatabdi Expresszel Mentunk Delhibe, amit India legjobb vonatanak tartanak. Nem kesett egy percet sem!! Delhi csak ket oranyira van Agratol, de ezalatt masodszor is vacsoraztam a shatabdi-luxusnak koszonhetoen, es nagyon kenyelmesen utaztunk.

Kineztunk az utikonyvbol egy szallot a Paharganjban, az allomasrol egyenesen odavitettuk magunkat. Vagyis csak majdnem egyenesen - a tuktukos haromszor is eltevedt az 5 perces ut soran! Az Ajay Guest House a Paharganj egyik mellekutcajaban van, es magasan a legjobb szallasunk eddig. A szoba tiszta, vicces szinu falakkal, es a furdo is tok normalis, leszamitva, hogy a kozos helyiseg tuloldalan van. Emiatt csak 300 rupia volt egy ejszaka; amugy azt hiszem, a tobbi szoba furdoje rendesen a szobabol nyilik. Mindegy, annyira kellett csak odafigyelni, hogy zuhanyzas utan fel is oltozzunk, mielott kilepunk az ajton. :)

A kovetkezo nap reggelen finom peksutiket ettunk, mert az Ajay egyben europai jellegu peksegkent is mukodik, a lakok legnagyobb oromere. Delutan a Paharganjban vasarolgattunk. Ez az a terulet, ahol utunk elejen eloszor sokkolodtunk. Erdekes volt, hogy most mar egyaltalan nem tunt sokkolonak, de meg csak mocskosnak es zavarosnak sem, ugy megedzodtunk Varanasiban!

Fel 5-kor indult a vonatunk Amritsarba; ez is Shatabdi, ezen is folyamatosan etettek, mikozben ezerrel szaguldottunk. Megerkezes utan a tuktukkal egyenesen az Arany Templomhoz vitettuk magunkat, a szikhek legszentebb helyehez, ami ugyan mar zarva volt, de van mellette egy zarandokszallas, ahol tart karokkal fogadnak mindenkit. A szoba 150 ruppoba kerul ejszakankent, de meg igy se eri meg, ha az embernek 3 het India utan meg maradtak igenyei. Persze tok jo, hogy mukodtetik a szallast, de hervaszto volt a vas ablaktabla es az evek ota nem takaritott szoba. Furdo a folyoson van, be sem mertunk nezni...

Szoval nekiindultunk az ejszakaban, hogy a sok hotel kozul valasszunk egyet, a kornyeken kb minden masodik haz szalloda vagy guest house. Megneztunk nehanyat, melyekhez kepest az utolso eleg jonak tunt, ott is maradtunk, ban nagyon nem tetszett egyikunknek sem. Korul se nagyon neztunk a szobaban, miutan kiharcoltunk magunknak ket marha mocskos lepedot, bedoltunk az agyba aludni.

Címkék: utazás india vonat taj delhi agra mahal ganj amritsar

A bejegyzés trackback címe:

https://namaste.blog.hu/api/trackback/id/tr891520756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zebrina 2009.11.13. 16:57:56

En csak egyet nem ertek: mitol ilyen karcsu ez a gyerek, mikor annyit eszik, hogy csak na. :))
süti beállítások módosítása