Templomtura - utolag

 2009.11.08. 09:17

Jajj, nagyon sok minden tortent az elmult ket napon! Van egy fuzetem, olyan naploszeru, amikor aramszunet van, vagy csak nincs kedvem netezni, ebbe irom le a gondolataimat. Mara 8 oldalnyi gyult fel, es most sem gepelhetem be, mert mar csak ket orank van Varanasira, es meg el akarunk menni egy peksegbe kajat szerezni az utra. Ugyanis este 6-kor indul a vonatunk Agraba!

Anyut sem akarom nagyon megvaratni, ezert most nem folytatom a sztorit ott, ahol abbahagytam - kesobb potoljuk mindketten!

Sok puszi addig is!! :)

---

No akkor itt vagyok megint, mostanra joval tobb, mint 8 oldal van a fuzetben, szoval ez hosszu lesz. :)

Sarnathi kirandulas

Penteken a Varanasitol alig 10 km-re levo Sarnathot latogattuk meg, azt a helyet, ahol Buddha eloszor forgatta meg a Tan Kereket: ahol elkezdett tanitani.

A kis varoskaban szinte minden buddhista orszag kepviselteti magat sajat templommal es kolostorral, es mindenfele szerzetesek altal vezetett zarandok-csoportokat latni. En amugy is nagyon kedvelem a buddhista szerzeteseket, mert kedvesek, nyugodtak, erdeklodok es nyitottak a vilag dolgaira. Mindig eszreveszik, ha rajukmosolyogsz vagy koszonsz, es imadjak fotozni egymas a mobiljukkal!

Borzaszto razos uton jottunk ki Varanasibol, de az autoriksas kellemetlensegek azonnal elszalltak, mikor beleptunk az egyik kozponti templom, a Mulagandha Kuti Vihar kertjebe. Korbesetalva a szep epuletet eszrevettunk egy kizarolag feher ruhas idos nokbol allo csoportot a templom toveben ucsorogni. Az egyikuk, aki irto oreg lehetett, de legalabb annyira mosolygos, hellyel kinal;t minket a pledjen. Levettuk a ciponket (ahogy minden buddhista a szent helyeken), letelepedtunk melle, es csak ekkor vettuk eszre, hogy egy csoportos meditacio kellos kozepen ulunk. Nagyon megnyugtato volt, bar semmit nem ertettunk abbol, amit a meditacio vezetoje mondott. Az biztos, hogy indiai zarandokok voltak, de nem tudom, milyen messzirol johettek. Mindenesetre egy ideig piszeltunk veluk, aztan megkoszontuk es halkan tovabballtunk - a nenik meg egy ideig mosolyogva integettek.

Setalgattunk a parkban, am a kozeli Szarvasligetbe nem sikerult bemennunk, mert pentekenkent zarva van. Ezt nagyon sajnaltam, mert reszben ez a liget adott otthont a buddhizmus szuletesenek, tele van szarvasokkal (de tenyleg! a keritesen at meg etettuk is oket!), es amugy is elegge hianyzik a tiszta levego es a zold terulet Varanasiban.

A parkot elhagyva besetaltunk a Mahabodhi Society konyvtaraba, ahol egesz szep gyujtemenyt halmoztak fel buddhista irodalombol foleg szanszkrit es angol nyelven, de talaltam Sziami Tripitakat es Encyclopedia Britannicat is.

Meglatogattunk egy Dzsainista templomot, ami egy kicsit kilogott a sorbol a sok buddhista kozott.

Az egyik kedvenc helyem egy pici muhely volt, ahol thangkakat keszitettek es arusitottak tibeti sracok, de mint csodaszep mutargyakat, kiallitaskent is meg lehetett tekinteni oket. Egyertelmu volt, hogy nem fogunk vasarolni (600-12000 rupia kozott voltak az arak), de igy is nagyon reszletesen vegigmutogatta oket az egyik fiu. A thangka egyebkent buddhista tekercskepet jelent, amely leggyakrabban egy istenseget, Buddhat, Buddha eletet, egy mandalat vagy a letkereket abrazolja.

Meglatogattuk egy reges-regi kolostor romjait, melyeket egy gyonyoruen karbantartott - es nem szemetes - park vesz korul. Ugyanitt talalhato a 34 meteres Dhamekh Sztupa, ami nagyon impressziv hatasu, es azt a helyet jeloli, ahol Buddha az elso beszedet tartotta; valamint Ashoka oszlopanak a maradvanyai brahmi irasos vesettel. Ashoka egy hatalmas eszak-indiai kiraly volt, aki rendkivuli modon tamogatta a buddhizmust, annyira, hogy feltekennye tette vele a feleseget. Az asszony begurult, es kivagatta a bodhgayai bodhi fat, azt, amely alatt Buddha megvilagosodott. Szeremcsenkre a kiralyi par lanya egy hajtast elvitt Sri Lankara, ahol elultettek, es gondosan nevelgettek. Ennek a fanak a leszarmazottjat vegul visszahoztak Eszak-Indiaba, egeszen pontosan oda, ahol ezen a napon voltunk, Sarnathba. 1931 ota a Szarvasligetben eldegel a fa - emiatt is sajnalom, hogy nem tudtunk bemenni.

Meglatogattuk viszont a thai templomot, ahol epp szerzetesek tartottak eszmecseret, aztan elindultunk a tibeti kolostor fele. Eddigi indiai tartozkodasunk soran a tibeti kolostorok lettek a kedvenc helyeink, es most sem csalodtunk. A sarnathi peldany nem tul diszes, de igy is szep, lehet forgatni a kicsi es nagy imamalmokat es korbesetalni a sztupat. Eleg keson ertunk oda, igy az imaterem mar zarva volt. Kar lett volna kihagyni, ugyhogy kerestem egy szerzetest, es megkertem, hogy nyissa ki, ugy szeretnenk latni! Aranyos volt, beleegyezett, de szolt, hogy aramszunet van, igy nem sokat fogunk latni. Talan pont ettol volt olyan misztikus, hiszen odabent egy 6 meteres ulo Buddha fogadott minket, a felhomalyba burkolozva. A szerzetes mobiljanak a fenye mellett irtunk a vendegkonyvbe, es persze adakoztunk is.

Sotetben indultunk vissza Varanasiba - szinte vaksotetben, mert aram meg mindig nem volt.

A vacsi megint pazar volt, paneer koftat ettem (sajt es tort krumpli osszegyurva, kisutve es fuszeres szosszal leontve), de sajnos ittam hozza egy lassit (sos joghurtitalt), amitol elkezdett rosszalkodni a gyomrom, szerezve egy eleg kellemetlen estet, raadasul aramszunetben eleg sotet volt a furdoszoba...

Varanasi templomai

A kovetkezo nap irto neheten kezdodott. Anyu es en is kuzdottunk a jo kozerzetert, alig mertunk enni valamit, nehogy baj legyen. Jol begyogyszereztem magam, biztos-ami-biztos alapon. Delben sikerult felkecmeregnunk a teraszra, reggeli utan viszont meg vagy harom oran at doglottunk hol itt, hol ott a hotel kulonbozo reszein. Egyebkent erre a napra egy bodhgayai kirandulast terveztunk, de a korulmenyek nem tettek lehetove. Mindketten nagyon sajnaltuk, ugyanis Bodhgaya is legalabb olyan fontos es erdekes buddhista zarandokhely, mint Sarnath.

Fel negykor vegul elszantuk magunkat, es Suresh vezetesevel bevagodtunk az Old Townba, hogy megnezzunk nehany olyan helyet, ahova magunktiol biztosan nem vetodtunk volna el. Utkozben vezetonk meselt a varosrol es a templomokrol, es segitett kisse arnyaltabb kepet kialakitani Varanasirol. Sikerult egeszen megkedvelnunk a helyet, a kezdeti nehezsegek ellenere is. Suresh sajat magarol is meselt, pontosabban mi kerdezgettuk, ami szerintem jolesett neki. Itt szuletett Varanasiban, de 16 evesen Kolkataba (=Kalkuttaba) koltozott. A brahminok kasztjaba, vagyis a legmagasabb korokbe tartozik, de ahelyett, hogy a vallassal kapcsolatos hivatast valasztotta volna, inkabb kulfoldiekkel kezdett foglalkozni, mikor visszajott Kolkatabol. Allitasa szerint igy valora valhatott dedelgetett alma, "sweet dreamje", hogy bemutathassa India gazdag kulturajat a messzirol jott idegeneknek.

Eloszor elvezetett minket Sankhta templomaba, amelynek belso udvarat egy hatalmas fa arnyekolja (Varanasi kb 2 db faja kozul az egyik). Kovetkezett az Annapurna szentely, majd Vishnu es Lakshmi temploma, ahova - ha jol emlekszem - a szegenyek jarnak imadkozni. Elkepesztoen diszes volt, de kivetelesen nem izlestelenul. Sok-sok apro dombormu boritotta azt a jellegzetes, suveg alaku tornyat. A szentely mogott szep arkados terasz huzodott, ekkor vettem csak eszre, hogy kozvetlenul a Ganga-parton vagyunk.

Negyedik allomasunk a Kalbhairaw temple volt, ahova be se mentunk, akkora tomeg tolongott a bejaratnal (nem turistak, csak hivok). Mint megtudtuk, a varos 7 korzetbol all, melyek kozul az elso az Old Town kicsi ajtajaival es faragott ko ajtofelfaival. A korzetek hatarain orkent all 1-1 kis szentely, de van egy, amelyik a fonok koztuk, es mi epp itt voltunk. Ez a hely pedig igen nagy jelentoseggel bir: ha egy hindu Varanasiba akar koltozni, ide jon engedelyt kerni az egiektol. Akar megkapja, akar nem, azt a lelkeben fogja erezni.

Utolso (elotti) allomasunk egy ujabbnak tuno, de hatalmas es gyonyoruen diszitett templom volt, a Swamy Narayan Temple. Itt mindenfele istennek allnak szobrai (csak ezeket nem szabad fotozni, amugy minden mast igen), kozepen, a kupola alatt asszonyok ultek es dalolgattak. A tura nem itt ert veget, hanem egy selyemuzletben, ahova Suresh valoszinuleg nemi reszesedesert vitt minket. De nem is baj, mert vegignezegetve a kelmeket rajottunk, hogy korabban az itteni ar otodeert vasaroltunk pontosan ugyanilyen peldanyokat!

Megeheztunk, de gyomorbantalmaink miatt mindketten jobban kivantuk az europai eteleket, igy beultunk a Brown Bread Bakery-be, ami direkt nyugati turistakra specializalodott. Az etlap tele van finomabbnal finomabb (es dragabbnal dragabb) sajtokkal, pekaruval, olasz es hagyomanyos kontinentalis fogasokkal, persze a szokasos indiai menu mellett. Anyu minestronet evett, en meg paradicsomos spagettit parmezannal - ritka jo volt mindketto! Igaz, hogy ez a vendeglo eleg draga, de a bevetel egy resze a Learn for Life Society-nek megy, akik helyi noknek segitenek munkat es igy megelhetest biztositani.

Vacsi utan nem birtunk ellenallni az arusoknak - elkezdtunk vadul shoppingolni. Az utolso boltban irto sokaig probalgattam a gatyakat, mindenaron akartam venni egyet, mert a szoknyam tul rovidnek bizonyult az itteni normakhoz kepest. Sikerrel jartam, bar a kivalasztott nacit at kellett szabni egy kicsit. Ezek a boltok ugy mukodnek, hogy korbe-korbe lognak a ruhak, kozepen pedig van egy szeles matrac, ezen ucsorgunk valogatas kozben (shoes off!). Kivalasztod, ami tetszik, es egy elfuggonyzott reszben felprobalod, majd megmutatod, hol kell igazitani. Erre a celra van egy kulon emberke, aki nemi aproert az utcan allo varrogepevel elvegzi az igazitast. Es ekkor jon a durva es hosszantarto alkudozas, amiben egesz profik lettunk mostanra. Persze oket sem kell felteni, nagyon ugyesek: most csak egy gatyat akartam venni, de ketto lett belole, plusz ket csodaszep felso! :)

Címkék: buddhizmus utazás kaja hotel shopping india templom buddha szentely varanasi sarnath

A bejegyzés trackback címe:

https://namaste.blog.hu/api/trackback/id/tr221508520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marimama 2009.11.08. 11:40:27

Csak jegyzetelj szorgalmasan, majd legfeljebb itthon felolvasod, és egyben a képeket is nézni tudjuk.Kezdtek hiányozni az itthoni leltárból, de azért csak nézzetek meg mindent, hogy el tudjatok mindent mesélni.Pusz.
süti beállítások módosítása